Blogi i portale edukacyjne – nowe formy udostępniania treści w edukacji dziecka - Ratajek, Wojciech (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Dostępność narzędzi pozwalających na samodzielne tworzenie atrakcyjnych platform edukacyjnych powoduje publikowanie bardzo dużej ilości treści charakteryzujących się złą jakością. Internet jest pozbawiony skutecznych narzędzi ich oceny. Autor dokonuje systematyzacji pokazywanych treści i odnosi to do zadań, które stoją przed oświatą w cyfrowym świecie. Pokazuje zalety i zagrożenia kryjące się w edukacji realizowanej za pomocą Internetu.
Keywords: aplikacje edukacyjne; cyfryzacja edukacji; nauczyciel w cyfrowej szkole; nowe technologie; portal edukacyjny; wideoblogi