Znaczenie pracy z książką drukowaną dla podopiecznych świetlicy szkolnej - Prokosz, Małgorzata (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
W niniejszym opracowaniu autorka, odnosząc się do badań opisujących zmniejszanie się czytelnictwa u dzieci w Polsce, wskazuje na główne przyczyny tego zjawiska. Następnie analizuje korzyści poznawcze, moralne i terapeutyczne płynące z kontaktu z książkami drukowanymi. W końcowej części wskazuje na dobre praktyki w zachęceniu dzieci, także tych o szczególnych potrzebach, do czytania, możliwe do realizacji przez wychowawców w świetlicach szkolnych.
Keywords: czytelnictwo; dziecko o specjalnych potrzebach; książka; świetlica szkolna; terapia przez czytanie