Człowiek jako swojość i obcość – „słaby” projekt etyczny - Walczak, Anna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
W artykule podejmuję problematykę człowieka jako istoty granicznej w obszarze przeżywania swojości i obcości. Jednocześnie uznaję, że tworząc swą tożsamość w toku narracji, człowiek winien się otworzyć na doświadczenie swojości i obcości ujęte w kategoriach wy-darzania (się). Doświadczenie to prowadzi człowieka do rozpoznania i rozumienia siebie jako istoty granicznej, która „wystawiając się” na swój sposób bycia – tworząc projekt bycia sobą, ujęty jako projekt etyczny – daje „dowód” swej kruchości, przemijalności et cetera. Zadaję pytanie, czy tak ujęty człowiek jako „słaby podmiot”, tworzący siebie jako „słaby” projekt etyczny, gdzie w określeniach tych zawierają się już przesłanki „słabej myśli” Gianniego Vattimo, może stać się wyzwaniem dla „prze-myślenia” antropologicznych kontekstów w myśli pedagogicznej i edukacji.
Keywords: myśl słaba; obcość; pedagogika; projekt etyczny; swojość; wydarzenie