Rozdział II. Przedmiot własności - Kalina-Prasznic, Urszula (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Zbiór opracowań zawartych w tej pracy przedstawia zwięźle współczesny stan wiedzy na temat własności w gospodarce, widzianej z dwóch perspektyw: teorii i polityki gospodarczej oraz prawa dotyczących zagadnienia ochrony prawa własności ze względu na jego podmiot lub przedmiot oraz uregulowań ograniczających właścicieli w dysponowaniu tym prawem. Punktem wyjścia analiz aspektów ekonomicznych i prawnych przez jej autorów jest przedstawienie własności jako kategorii normatywnej filozoficznej i ekonomicznej.