Współpraca transgraniczna dla realizacji unijnych polityk - Kusiak-Winter, Renata; Blicharz, Jolanta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Badania nad współpracą transgraniczną podmiotów publicznych wpisują się w szerszy nurt badań nad europeizacją i internacjonalizacją współczesnej administracji publicznej. Monografia dokonuje nie tylko analizy i krytycznej ocena instrumentów skonstruowanych specjalnie z myślą o realizacji zadań publicznych w bliskości granicy państwowej (instrument Europejskie Ugrupowanie Współpracy Terytorialnej). Autorzy uwzględnili wszelkie dostępne mechanizmy prawne i pozaprawne, które sprzyjają otwarciu administracji krajowych na zewnątrz.
Keywords: prawo podatkowe; prawo administracyjne; prawo UE; współpraca transgraniczna w sprawach podatkowych; transterytorialny akt administracyjny; euroregiony; nauki administracyjne; koopetycja; administracja publiczna; samorząd terytorialny; Sieci Transeuropejskie; transgraniczna opieka zdrowotna; współpraca transgraniczna; Instrument Łącząc Europę; europeizacja administracji publicznej; Europejska Polityka Sąsiedztwa; Europejskie Ugrupowanie Współpracy Terytorialnej; sieć międzyorganizacyjna; Europejska Współpraca Terytorialna; egzekucja administracyjna; podatek akcyzowy; prawo Laffera