Report on scientific literature review on the concept “Social Investment”. A deliverable of the project: “Innovative Social Investment: Strengthening communities in Europe” (InnoSI) - Wiktorska-Święcka, Aldona; Klimowicz, Monika; Moroń, Dorota; Michalewska-Pawlak, Małgorzata (Komisja Europejska)
Raport prezentuje stan wiedzy oraz debaty naukowej na temat inwestycji społecznych jako nowego paradygmatu polityki społecznej w państwach europejskich. Badania mające na celu analizę stanu wiedzy, zaprezentowane w niniejszym raporcie opierały się na zidentyfikowaniu innowacyjnego strategicznego podejście do inwestycji społecznych, które zostały opisane w literaturze przedmiotu oraz raportach z prowadzonych na ten temat badań. Badaniom poddane zostały równego typu źródła w 9 europejskich językach. Prace badawcze prowadzone były w ramach projektu badawczego Innovative Social Investement: Strengthening Communities in Europe (InnoSI) nr 649189, sfinansowanego przez Komisję Europejską w ramach programu Horyzont 2020. W oparciu o przeprowadzony przegląd materiałów autorzy uzyskali odpowiedzi na następujące pytania badawcze: w jaki sposób definiowana jest koncepcja inwestycji społecznych, główne perspektywy badawcze stosowane w analizę inwestycji społecznych, instrument realizacji inwestycji społecznych, ułatwienia i ograniczenia w ich implementacji do systemów społecznych państw dobrobytu.
Keywords: inwestycje społeczne w Unii Europejskiej; INNOSI; przegląd literatury