Instrumentarium przyszłego dyplomaty - Łakota-Micker, Małgorzata (Legens. Publishing Workshop, 2016)
Przedstawione opracowanie pt. Instrumentarium przyszłego dyplomaty powstało z myślą o studentach takich kierunków jak: Dyplomacja europejska, Stosunki międzynarodowe, czy Politologia, uczestniczących w zajęciach z Protokołu dyplomatycznego i Korespondencji dyplomatycznej. W skrypcie omówione zostały pojęcia z zakresu dyplomacji, prawa dyplomatycznego i jego źródła. Czytelnik odnajdzie tu także informacje na temat działalności państwa w środowisku międzynarodowym a przede wszystkim na temat korespondencji dyplomatycznej. Bazę źródłową dla publikacji stanowiła książka Juliana Sutora pt. Korespondencja dyplomatyczna oraz wydania poświęcone Protokołowi dyplomatycznemu, autorstwa: Tomasza Orłowskiego, Edwarda Pietkiewicza, Cezarego Ikanowicza, Wojciecha Piekarskiego, Jana Barcza, czy Bogdana Libery.
Keywords: korespondencja służbowa; korespondencja dyplomatyczna; dyplomacja; źródła prawa dyplomatycznego; działalność państwa w środowisku międzynarodowym