Formy organizacyjnoprawne świadczenia usług prawniczych i ich ograniczenia w prawie polskim - Sołtys, Bogusław (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Zasadniczym celem pracy jest zewidencjonowanie oraz ocena ograniczeń form organizacyjnoprawnych świadczenia usług prawniczych z perspektywy prawa polskiego i przy uwzględnieniu prawa Unii Europejskiej. Jak dotychczas problematyka ta nie była przedmiotem szerszych analiz w literaturze, natomiast ma ona podstawowe znaczenie dla funkcjonowania rynku usług prawniczych w Polsce. Wszelkie zawężenia możliwości wyboru form organizacyjnych świadczenia usług prawniczych stanowią ograniczenia traktatowo i konstytucyjnie gwarantowanych swobód przedsiębiorczości i świadczenia usług oraz wolności gospodarczej i wolności wykonywania zawodu. Mimo że generalnie są one dozwolone, to jednak wyłącznie przy zachowaniu gwarancji ochronnych ustanowionych w prawie unijnym oraz w Konstytucji RP. Należało więc zbadać, czy znajdujące się licznie w polskich regulacjach ograniczenia swobody wyboru formy organizacyjnoprawnej świadczenia usług prawniczych spełniają warunki swej dopuszczalności.
Keywords: usługi prawnicze; rodzaje usług prawniczych; regulowany i nieregulowany rynek usług prawniczych; krajowy i zagraniczny rynek usług prawniczych; prawniczy wolny zawód; zawód regulowany i zawód zaufania publicznego; prawnicze zawody regulowane świadczące usługi prawnicze; adwokaci; radcowie prawni; prawnicy zagraniczni; rzecznicy patentowi; doradcy podatkowi; notariusze; samorząd zawodów zaufania publicznego; zapewnienie należytego wykonywania zawodów regulowanych świadczących usługi prawnicze oraz nadzór publiczny w tym zakresie; formy organizacyjnoprawne świadczenia usług prawniczych; wolność gospodarcza; wolność wykonywania zawodu; zasada równego traktowania i niedyskryminacji; swoboda przedsiębiorczości; swoboda świadczenia usług; konstytucyjne i unijne gwarancje ochrony wymienionych wartości prawnych; reglamentacja form organizacyjnoprawnych usług prawniczych; ocena ograniczeń swobody wyboru form organizacyjnoprawnych świadczenia usług prawniczych z perspektywy prawa unijnego i prawa polskiego; założenia zmian regulacji polskiego rynku usług prawniczych