Bezpieczeństwo Polski w drugiej dekadzie XXI wieku: przegląd dotychczasowych działań i dalszych wyzwań - Koziej, Stanisław (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Druga dekada XXI wieku to ważny okres w procesie budowania bezpieczeństwa Rzeczypospolitej Polskiej. Zarówno z uwagi na radykalne przeobrażenia w środowisku zewnętrznym (m.in. rosyjsko-ukraiński konflikt zbrojny, działania tzw. Państwa Islamskiego), jak i zmieniającą się sytuację polityczną w kraju, pociągającą za sobą przeobrażenia nie tylko strategiczne, ale i ustrojowe. Istniejąca sytuacja określa konieczność dokonania analizy zmieniających się wyzwań, zagrożeń i potrzeb oraz ocenę i prognozę działań strategicznych Polski podejmowanych w sferze bezpieczeństwa. W konsekwencji w swoim artykule autor dokonuje przeglądu i oceny dotychczasowych warunków i działań Polski kształtowania na rzecz kształtowania bezpieczeństwa narodowego, a w drugiej szkicuje główne zadania, jakie należałoby podjąć dla jego umacniania w nadchodzących latach.
Keywords: doktryna Komorowskiego; strategia bezpieczeństwa; NATO; polityka obronna; Wspólna Polityka Bezpieczeństwa i Obronna UE; modernizacja; Siły Zbrojne RP; system bezpieczeństwa narodowego; koncepcja odstraszania; bezpieczeństwo informacyjne; USA