Prawa człowieka a instytucja izolacji postpenalnej – analiza wybranych przepisów ustawy o postępowaniu wobec osób z zaburzeniami psychicznymi stwarzających zagrożenie życia, zdrowia lub wolności seksualnej innych osób - Piech, Karolina (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Artykuł dotyczy problematyki stosowania instytucji izolacji postpenalnej w polskim porządku prawnym. Koncentruje się na zagadnieniu poszanowania praw człowieka w kontekście postpenalnej detencji sprawców z zaburzeniami psychicznymi, stwarzających zagrożenie dla życia, zdrowia i wolności seksualnej innych osób. Autorka odnosi się do orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego, poglądów przedstawicieli doktryny prawa karnego oraz prawa konstytucyjnego, jak również do opinii psychiatrów, celem udzielenia odpowiedzi na pytanie, czy stosowanie izolacji postpenalnej nie stanowi naruszenia prawa do wolności osobistej każdego człowieka. Artykuł stanowi odpowiedź na pytanie, czy poprzez ustawę zwaną niejednokrotnie ustawą „o bestiach” nie zostały naruszone podstawowe zasady prawa, takie jak zasada ne bis in idem, lex retro non agit oraz nulla poena sine lege.
Keywords: Trybunał Konstytucyjny; zaburzenia psychiczne; lex Trynkiewicz; dozór elektroniczny; izolacja postpenalna; wolność osobista