Akt notarialny jako szczególna forma dokumentu urzędowego - Rymanowska-Mrugała, Katarzyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
W artykule przedstawiona została definicja dokumentu na tle prawa polskiego oraz w wybranych aktach prawa unijnego. Przeanalizowany został akt notarialny jako szczególna forma dokumentu urzędowego oraz zaprezentowana została funkcja notariusza jako osoby zaufania publicznego, gwarantującego bezpieczny obrót prawny.
Keywords: notariusz; akt notarialny; dokument urzędowy