Skuteczność oddziaływań resocjalizacyjnych a mechanizmy powstawania zachowań przestępczych - Jezierska, Barbara (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Rozważania na temat skuteczności resocjalizacji skazanych na karę pozbawienia wolności, prowadzone w literaturze przedmiotu, budzą wiele kontrowersji. Stwierdzenie o bezsensowności oddziaływań resocjalizujących, z jednej strony budzi sprzeciw praktyków, z drugiej daje asumpt do prowadzenia szczególnego rodzaju polityki kryminalnej w państwie i pojawiania się populistycznych głosów, domagających się zaostrzenia sankcji karnych. Badania nad mechanizmami zachowań ludzkich wskazują na powszechną, ograniczoną niechęć człowieka do faktycznej zmiany, jeżeli zmiana taka nie jest dla niego subiektywnie korzystna. Jednakże ułomność natury ludzkiej nie może stać się powodem wycofywania się z projektów ukierunkowanych na podejmowanie dążeń, polegających na próbach modyfikacji niepożądanego ze społecznego punktu widzenia postępowania. Korzystanie z badań nad tworzeniem się zjawiska przestępczości powinno służyć doskonaleniu oddziaływań resocjalizacyjnych, a nie negowaniu ich zasadności.
Keywords: resocjalizacja; przestępczość; polityka kryminalna; kara pozbawienia wolności