Dlaczego mediacje - Kisielnicka, Maria (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
W artykule przedstawiono wybrane teoretyczne aspekty mediacji oraz znaczenie rozwoju praktyki mediacyjnej w obrębie Unii Europejskiej Szczególnie podkreślono istotne różnice w rodzajach mediacji, zwłaszcza odnoszących się do spraw cywilnych i karnych, spraw osób nieletnich, spraw rodzinnych, spraw ekonomicznych i transgranicznych. Autorka podkreśliła rolę "sprawiedliwości naprawczej" i jej znaczenie dla jednostek, wskazując na wyraźne zainteresowanie obywateli w zawieraniu umów polubownych, a nie decyzji sądowych.
Keywords: sądy; sprawiedliwość naprawcza; mediacje; Unia Europejska