Wrocławskie Towarzystwo Opieki nad Więźniami. 25 lat działalności - Szablicka-Żak, Jolanta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Dla dobrego funkcjonowania Państwa i Jego społeczeństwa warunkiem niezbędnym jest aktywność obywatelska, której cenną i ważną formą są organizacje pozarządowe. Wrocławskie Towarzystwo Opieki nad Więźniami (WTO n W) jest dobrowolną, samorządną organizacją pozarządową działającą od 1989 r. Skupia osoby pragnące nieść pomoc duchową, prawną i materialną, osobom pozbawionym wolności i skazanym, a także rodzinom skazanych, w szczególności rodzinom wielodzietnym, znajdującym się w ciężkiej sytuacji życiowej. WTO n W w 1999 r. zorganizowało samodzielny Dolnośląski Ośrodek Mediacji, którego to celem było propagowanie sprawiedliwości naprawczej i mediacji rodzinnych. Kierując się obowiązującym statutem Towarzystwo realizuje swoje działania na kilku płaszczyznach: penitencjarnej, postpenitencjarnej, edukacyjnej, charytatywnej i mediacyjnej w zakładach karnych we Wrocławiu i Wołowie. Jedną z form pracy są rozmowy ze skazanymi odbywane w trakcie dyżurów w zakładach karnych. Ich stałym elementem są tematy związane z sytuacją rodzinną skazanego, jego kontaktami z rodziną, zwłaszcza jej najbliższymi członkami. Wrocławskie Towarzystwo Opieki nad Więźniami – Dolnośląski Ośrodek Mediacji jest jedną z najdłużej działających organizacji pozarządowych pożytku publicznego we Wrocławiu i w Polsce, mimo że pomoc więźniom nie ma w polskiej rzeczywistości wielu zwolenników.
Keywords: Wrocławskie Towarzystwo Opieki nad Więźniami; Dolnośląski Ośrodek Mediacji; prawa człowieka; organizacja pozarządowa; mediacja