Pojęcie metapaństwa z perspektywy nauk administracyjnych - Szreniawski, Piotr (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Metapaństwo opisuje i wpływa na państwo. Może być organizacją międzynarodową lub teorią opisującą państwo. Relacje między państwami, ideologie oraz poglądy naukowe wpływają na państwo oraz na siebie nawzajem. Pojęcie metapaństwa może być używane głównie do opisu polityki, norm prawnych oraz procesu ich tworzenia. Nauki administracyjne i prawo administracyjne mogą być rozumiane jako ważne elementy metapaństwa.
Keywords: administracja; nauki administracyjne; wpływ; metapaństwo