Ab ovo, czyli o koncepcji państwa prawa - Przedańska, Justyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Koncepcja państwa prawa pochodzi z niemieckiej refleksji politycznej i prawnej. Najpełniejszy wyraz idea Rechtsstaat znalazła w pracach Roberta von Mohla, którego zdaniem prawo w państwie musi być jasne i przejrzyste, zaś najwyższym jego wyrazem powinna zostać konstytucja, której będą podlegać wszyscy bez wyjątku. Artykuł opisuje genezę oraz kształtowanie się koncepcji państwa prawa na przełomie XIX i XX wieku, szczególną uwagę poświęcając rozróżnieniu materialnego i formalnego państwa prawa.
Keywords: władza wykonawcza; państwo prawa; Rechtsstaat; państwo; społeczeństwo obywatelskie; pozytywizm prawniczy