Transfer of ownership in islamic banking – as in Murabaha and Diminishing Musharakah types of contract - Paxford, Beata (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Celem niniejszej publikacji jest analiza przeniesienia własności zgodnie z zasadami prawa islamskiego na przykładzie instytucji bankowości islamskiej – Murabahy i Zmniejszającej się Muszaraki. Autorka zdecydowała się na analizę sposobu oraz momentu przejścia własności w ww. umowach. Aby ułatwić czytelnikowi zrozumienie zagadnienia, autorka zdecydowała się przyjrzeć kwestii przeniesienia własności w prawie islamskim na przykładzie nieruchomości; biorąc pod uwagę popularność Murabahy i Zmniejszającej się Muszaraki w finansowaniu zakupu nieruchomości. Autorka przyjrzała się różnym zastosowaniom Murabahy i Zmniejszającej się Muszaraki w finansowaniu zakupu nieruchomości i starała się zbadać czy te transakcje są zawsze zgodne z prawem islamskim. Ponadto, autorka dokonała porównań ofert finansowania zakupu nieruchomości opartych na instytucjach Murabahy i Zmniejszającej się Muszaraki proponowanych przez banki islamskie
Keywords: własność; Murabaha; Zmniejszająca się Muszaraka; przeniesienie; bankowość islamska; bai’; shirka; majątek