„Słowa zaklęte w poezji”. O autoterapeutycznych właściwościach poezji na przykładzie twórczości Katarzyny Dominik - Matras-Mastalerz, Wanda; Kania, Marcin (eBooki.com.pl, 2014)
Tematem artykułu jest autoterapeutyczna twórczość poetycka Katarzyny Dominik – autorki cierpiącej na zespół mielodysplastyczny szpiku kostnego. Publikowane przez nią wiersze, zawarte w trzech książkach, stanowią interesujący przykład zależności pomiędzy doświadczeniem jednostkowym autora a uprawianą przezeń twórczością. W poezji Katarzyny Dominik odzwierciedlają się przemyślenia związane z własną chorobą, relacjami interpersonalnymi, widać w niej także potrzebę dania świadectwa o własnym cierpieniu i sposobach na jego przezwyciężenie. Analizę twórczości poetki poprzedza omówienie wybranych zagadnień, związanych z poezjoterapią, jako metodą terapii i autoterapii.
Keywords: catharsis w poezji; terapeutyczna siła poezji; metody terapii; autoterapia; Katarzyna Dominik