Uwagi do heterotopii szkoły i jej utopijnej intencji - Barański, Jarosław (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Technologiczne utopie systemu edukacji według Kurda Lasswitza, twórcy niemieckiej fantastyki naukowej, stawiają kluczowe pytanie o funkcje i cele szkoły, przeszłej i przyszłej – o napięcie między jej utopijną intencją a heterotopijną przestrzenią, którą zajmuje. Artykuł podejmuje więc próbę określenia wymiarów przestrzeni heterotopii szkoły, a także jej wytworu – prymusa, ukazując szkołę jako kulturowe narzędzie cywilizowania człowieka
Keywords: Lasswitz; utopia; heterotopia; edukacja; szkoła