The tendencies of manifestation of Lithuanian national cultural identity in emigration - Strakšienė, Diana; Radzevičienė, Liuda (Zakład Edukacji Międzykulturowej i Badań nad Wsparciem Społecznym Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Emigracja staje się obecnie zjawiskiem globalnym dotyczącym społeczeństw na całym świecie, stąd też rozpoznanie cech charakterystycznych manifestowania tożsamości narodowej emigrantów może dostarczyć wskaźników do zrównoważonej egzystencji w społeczeństwie. Artykuł analizuje doświadczenia osób na emigracji, ujawniając tendencje do zmian w obszarze tożsamości narodowej. Badania przeprowadzono za pomocą częściowo ustrukturalizowanych wywiadów, w ramach których zastosowano bloki semantyczne odzwierciedlając manifestowanie się tożsamości kulturowej oraz ocenę własną Litwinów związaną z doświadczaniem świadomości indywidualnej tożsamości narodowej, ukazując kulturowe i religijne tradycje na emigracji. Jak pokazują badania, kulturowe oraz religijne otoczenie, podobnie jak uwzględnianie tradycji narodowych są kluczowe w procesie wzmacniania tożsamości kulturowej osób przebywających na emigracji.
Keywords: emigracja; tożsamość kulturowa; religia