Starość w rodzinie. Opieka nad seniorem wyzwaniem dla dorosłego dziecka czy państwa? - Błachnio, Aleksandra (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Znaczny wzrost liczby osób starszych wymusza zmianę podejścia do starzenia się. W skali państwa, starzenie się wiąże się z niepokojącymi prognozami niewydolności finansowej w sektorach zdrowia i pomocy społecznej; w skali rodziny pokazuje rosnący deficyt w zabezpieczaniu seniorom długoterminowej opieki spowodowany przez kryzys więzi i migrację finansową młodych. Dlatego w artykule zrewidowane jest rozumienie starości ze wskazaniem na naglącą potrzebę zdecydowanie bardziej aktywnego włączenia się seniorów w społeczeństwo i rodzinę.
Keywords: starość; rodzina; państwo; dziadkowie; Uniwersytet Trzeciego Wieku; Technologia Informacyjno-Komunikacyjna