Zdolność sił zbrojnych Haszymidzkiego Królestwa Jordanii do zapewnienia bezpieczeństwa państwa - Jarząbek, Jarosław (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Siły zbrojne Haszymidzkiego Królestwa Jordanii odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa kraju. Wypełniają one nie tylko standardowe zadania sił zbrojnych w zakresie obrony kraju przed zagrożeniami zewnętrznymi, ale strażnicy rządzącej krajem monarchii, wspomagają też policję i inne siły w zapewnianiu bezpieczeństwa wewnętrznego. Na tle innych krajów regionu armia jordańska charakteryzuje się wyższym profesjonalizmem i poziomem wyszkolenia oraz stosunkowo dobrym uzbrojeniem, pomimo nie najwyższego budżetu obronnego. Dzięki temu jest ona w stanie skutecznie wypełniać swoje zadania w niezwykle trudnym otoczeniu międzynarodowym oraz w obliczu dość licznych nie rozwiązanych problemów wewnętrznych.
Keywords: Jordania; siły zbrojne; bezpieczeństwo; zagrożenia; wyzwania; potencjał militarny