Polska polityka wobec stron konfliktu izraelsko-palestyńskiego po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej - Szydzisz, Marcin (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Celem artykułu jest analiza polskiej polityki zagranicznej wobec Izraela i Palestyny po przystąpieniu Polski do UE w kontekście konfliktu między tymi podmiotami. Autor postara się pokrótce scharakteryzować podejście Polski do Izraela i Palestyńczyków w przeszłości oraz przedstawić jej współczesne stanowisko. Po przystąpieniu do Unii Europejskiej Polska powoli modelowała swoje podejście do Izraela. Po pierwsze, w przeciwieństwie do wcześniejszych deklaracji nie stała się rzecznikiem Izraela w Unii. Po drugie, następuje powolny proces europeizacji stanowiska naszego kraju wobec konfliktu izraelsko-palestyńskiego, który wyraża się między innymi w próbach wypracowania wspólnego unijnego stanowiska w tej kwestii. Co charakterystyczne konflikt izraelsko-palestyński nie ma wpływu na bilateralne relacje między jego stronami.
Keywords: konflikt izraelsko-palestyński; Izrael; Palestyna; Polska; Unia Europejska