Proces rozszerzenia NATO jako instrument realizacji polskiej polityki wschodniej. Nowe uwarunkowania geostrategiczne - Drzewicki, Artur (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2013)
Autor ocenia znaczenie zasady rozszerzenia NATO w procesie kształtowania i realizacji założeń polskiej polityki wschodniej. Uznając ideę „otwartych drzwi” za jeden z głównych w ostatnim czasie instrumentów oddziaływania politycznego Polski na obszar państw byłego Związku Radzieckiego, autor dochodzi do przekonania, iż w dzisiejszych uwarunkowaniach geostrategicznych utracił on na znaczeniu i przestał być realnym narzędziem kreowania polskiej polityki wschodniej. Nie oznacza to jednak, że nie należy go uwzględniać w procesie kreowania nowych koncepcji dotyczących przyszłości krajów Europy Wschodniej, w tym przede wszystkim Ukrainy.
Keywords: Kościół katolicki; polityka wschodnia; Ukraina; Federacja Rosyjska; Unia Europejska; NATO; relacje polsko-ukraińskie; stosunki polsko-rosyjskie; kościół prawosławny; dyplomacja publiczna; bezpieczeństwo