Wartość dialogu międzykulturowego w przezwyciężaniu konfliktów na pograniczach kulturowych (Zakład Pedagogiki Społecznej Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Tezą wyjściową rozważań jest założenie, iż dialog międzykulturowy jest wynikiem trudnego procesu równoważenia emocji, wyciszania–niwelowania emocji negatywnych, nabywania umiejętności przechodzenia od reakcji do interakcji z Innymi.
Keywords: wielokulturowość; edukacja międzykulturowa