Następstwo procesowe – zagadnienia wybrane i polemiczne - Marszałkowska-Krześ, Elwira; Gil, Izabella (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Opracowanie dotyczy kontrowersyjnego zagadnienia związanego z przekształceniami podmiotowymi stron w postępowaniu cywilnym, a zwłaszcza następstwa procesowego. Problematyka następstwa procesowego nie jest ujmowana jednolicie i budzi wątpliwości w literaturze przedmiotu. Artykuł sygnalizuje konieczność jednolitego uregulowania następstwa procesowego, zwłaszcza w odniesieniu do udziału zarządców masą majątkową zarówno w przypadku zarządu ustanawianego inter vivos, jak i mortis causa
Keywords: następstwo procesowe; następstwo prawne; konfuzja; sukcesja generalna i szczególna; legitymacja procesowa