Kontrowersje wokół prawa do grobu - Dadańska, Katarzyna Anna; Tomczyk, Adriana (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Istnienie prawa do grobu, jako prawa podmiotowego przyznającego pewną sferę możności postępowania, jak również zakresu uprawnień nim objętych, należy do zagadnień spornych. Przyjęcie tezy o istnieniu podmiotowego prawa do grobu implikuje podjęcie rozważań obejmujących przyznaną przez normy prawne sferę możności postępowania przez podmiot uprawniony, w szczególności w aspekcie możliwości i granic korzystania z przysługującego mu prawa, dopuszczalności i zakresu możliwych rozporządzeń tym prawem oraz przysługujących środków ochrony tego prawa
Keywords: prawo podmiotowe; prawo do grobu; umowa o świadczenie usług pogrzebowych; usługi pogrzebowe; kult pamięci; osoba zmarła