Wątpliwości wokół czynności sądowych w razie śmierci strony pozwanej po wniesieniu przeciwko niej pozwu, ale przed doręczeniem jej odpisu - Błaszczak, Łukasz (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Niniejszy artykuł dotyczy kilku ważnych kwestii. W pierwszym rzędzie ustalone zostaje od kiedy można do danego podmiotu przypisać status strony procesowej. Po drugie jakie są konsekwencje utraty zdolności sądowej przed doręczeniem pozwu i po trzecie czy w przedmiotowej sytuacji mamy do czynienia ze skutkiem w postaci zawieszenia postępowania, czy też z odrzuceniem pozwu. Zagadnienia te nie mają charakteru wyłącznie teoretyczne, ale przede wszystkim praktyczny walor i to z punktu widzenia organu procesowego.
Keywords: odrzucenie pozwu; utrata zdolności sądowej; zawieszenie postępowania; przesłanka procesowa; zastój procesu; zawiłość sporu