Usługi cmentarne a prawo ochrony konkurencji – polemika ze stanowiskiem wyrażonym w artykule „Świadczenie usług cmentarnych i pogrzebowych a uprawnienia zarządcy cmentarza w świetle ustawy antymonopolowej” - Adamczewski, Piotr (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Niniejszy artykuł porusza problematykę związaną z ograniczaniem swobody świadczenia usług pogrzebowych na terenie cmentarzy. Jego zadaniem jest wyjaśnienie reguł stosowania prawa konkurencji w stosunku do podmiotów będących zarządcami na cmentarzach wyznaniowych oraz komunalnych. Od 2000 r., Prezes UOKiK wydał ponad 100 decyzji stwierdzających naruszenia prawa konkurencji w sprawach związanych z chowaniem zmarłych. Ich przyczyną były prawdopodobnie liczne źródła prawne mające zastosowanie w tych kwestiach. Wiele kontrowersji związanych ze wskazaną problematyką może zostać wyjaśnionych w przypadku prawidłowego rozumienia celu i zasad funkcjonowania prawa konkurencji. Artykuł prezentuje pojawiające się problemy oraz wskazuje przykłady sytuacji, które były dotąd przedmiotem rozstrzygnięć Prezesa UOKiK i sądów
Keywords: konkurencja; rynek; ograniczenia; nadużycie prawa; porozumienie