"Przyjaciele dla naszych dzieci" – rola rodziców w organizacji procesu wspomagania rozwoju dzieci z zespołem Downa - Jędrzejowska, Agnieszka (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Tekst przedstawia edukację włączającą jako nowe systemowe rozwiązanie na etapiewychowania przedszkolnego dla dzieci z zespołem Downa. Współpraca między rodzicami(inicjatorami innowacji) a władzami miasta Wrocławia zaowocowała w 2009 rokuutworzeniem oddziałów integracyjnych z homogeniczną niepełnosprawnością (z zespołemDowna). Powszechnie w grupach integracyjnych nadal dominują różne niepełnosprawności.Celem artykułu jest wskazanie odpowiedzi na pytanie: skąd u rodziców wzięła się myśl na takie decyzje oraz jakie są efekty wprowadzonych zmian?
Keywords: wspomaganie rozwoju dziecka; przyjaźń; dzieci; rodzice; edukacja włączająca