Akceptacja alternatywnych form życia rodzinnego przez studentów powiatu bialskiego - Ruszkowska, Marzena (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Artykuł opisuje popularność alternatywnych form życia rodzinnego wśród młodzieży miejskiej i wiejskiej zamieszkującej powiat bialski. Zawiera omówienie wyników ankiety przeprowadzonej na przełomie 2013/2014 roku i stanowi próbę odpowiedzi na pytania czy i na ile związki nieformalne są alternatywą dla małżeństwa i rodziny; czy młodzi ludzie mają świadomość skutków prawnych funkcjonowania w tzw. wolnych związkach i czy mają one wpływ na dziecko, jeśli się pojawia w takiej relacji.
Keywords: alternatywne formy życia rodzinnego; powiat bialski; zagrożenia życia rodzinnego