Sytuacja psychospołeczna w rodzinach jedno- i wielodzietnych w percepcji dzieci - Ochojska, Danuta; Marmola, Małgorzata; Węgrzyn-Białogłowicz, Krystyna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Celem prowadzonych przez nas badań było ustalenie, jak oceniają sytuację w rodzinie dzieci z rodzin jedno- i wielodzietnych. Analizowano, jakie są relacje w rodzinach, w zależności od ilości potomstwa, jaki jest poziom spójności, czyli więzi łączących poszczególnych członków rodziny oraz poziom adaptacyjności, czyli zdolności do przeprowadzenia zmian w rodzinie. W badaniach zastosowano ankietę własnej konstrukcji, Skalę do Oceny Adaptacyjności i Spójności w Rodzinie (Family Adaptability and Cohesion Scales) oraz Skalę Komunikowania się w Rodzinie (Parent-Adolescent Communication Scales) D.H. Olsona i wsp.
Keywords: rodziny jednodzietne; rodziny wielodzietne; spójność; adaptacyjność; komunikacja interpersonalna