Decentralizacja zadań oświatowych w kontekście wyzwań i oczekiwań społecznych - Raszewska-Skałecka, Renata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Oświata samorządowa RP w ramach decentralizacji zarządzania strukturami państwa stała się zadaniem publicznym jednostek samorządu terytorialnego. Decentralizacja zarządzania oświatą publiczną dostosowuje się do usprawnienia organizacji i funkcjonowania polskiego systemu oświaty i wykonywania zadań oświatowych w warunkach gospodarki rynkowej. Wyzwaniem oświatowym stojącym przed samorządem terytorialnym jest poszukiwanie efektywnych sposobów zarządzania oświatą, a coraz większe oczekiwania społeczne wobec administracji publicznej dotyczą sposobu wykonywania publicznych zadań oświatowych i odpowiedzialności z tytułu jakości świadczonych usług edukacyjnych.
Keywords: polityka oświatowa; zarządzanie oświatą; szkoła samorządowa; decentralizacja publicznych zadań oświatowych; samorząd terytorialny