Zagadnienie przeniesienia sędziego na inne miejsce służbowe - Kessler, Marta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
W artykule poruszono kwestię przeniesienia sędziego sądu powszechnego na inne miejsce służbowe na jego wniosek, charakteru prawnego relacji sędziów do organów administrujących sądami powszechnymi rozpatrujących wnioski, procedury rozpatrywania wniosków sędziów o przeniesienie
Keywords: niezawisłość; przeniesienie sędziego; władza sądownicza; sędzia sądu powszechnego; niezależność; władza wykonawcza; organy administrujące