Nowe możliwości opracowania, zabezpieczania i prezentacji starych druków powstałe dzięki wykorzystaniu najnowszych technologii komputerowych - Konik, Alicja; Karlak, Weronika; Codogni-Łańcucka, Diana (Biblioteka Uniwersytecka we Wrocławiu, 2015)
W artykule przedstawiono wpływ technologii teleinformatycznej na realizację najważniejszych zadań Oddziału Starych Druków: inwentaryzowanie, opracowywania i udostępnianie zasobów. W ujęciu chronologicznym omówiono proces wprowadzania techniki komputerowej do opracowywania starych druków. Dzięki implementacji coraz nowszych rozwiązań teleinformatycznych inwentaryzowanie i opracowanie odbywa się obecnie tylko w formie elektronicznej, a rekordy widoczne są w: bazie lokalnej BUWr, katalogu centralnym NUKAT i powiązanych z nim metakatalogach, a także w bazie HPB - prowadzonej przez Konsorcjum CERL. Obok katalogu elektronicznego użytkownicy mają dostęp do zasobów Oddziału poprzez: zdigitalizowany katalog kartkowy, w tym „fotokatalog” z fotokopiami kart tytułowych, bazę mikrofilmów, pozwalającą szukać według wielu kategorii, a także przez Bibliotekę Cyfrową UWr (BCUWr), która udostępnia pełne teksty ok. 6 000 najcenniejszych starych druków, zdigitalizowanych podczas bieżącej działalności Oddziału oraz w ramach realizowanych projektów. Poprzez dobór wieloaspektowych słów kluczowych tworzone są odpowiednio precyzyjne punkty dostępu do zdigitalizowanych materiałów, a dzięki najnowszym narzędziom technologicznym opracowuje się graficzną zawartości starych druków tak, by zawarte w nich ilustracje mogły uzyskać status samodzielnych obiektów. Wysokiej jakości skany stanowią punkt wyjścia dla długotrwałej archiwizacji oraz otwierają możliwości pogłębionego opracowania treści zasobów, jak np. znaków wodnych i opraw, a także lepszą wyszukiwalność tekstu po poddaniu go obróbce OCR. Otwiera to perspektywę dla nowych badań, a przed Oddziałem stawia nowe wyzwania.
Keywords: digitalizacja na żądanie; Semantic Web; CERL; wyszukiwanie pełnotekstowe; NUKAT; Viadrina; Dublin Core; znaki wodne; Enrich; wirtualne środowiska badań; PLMET; MARC21; punkty dostępu do treści; dokumenty graficzne; HPB Database; OCR; sieć semantyczna; Europeana; zdigitalizowany katalog kartkowy; Succeed; stare druki; humanistyka cyfrowa; komputerowe opracowanie; metakatalog; optyczne rozpoznawanie tekstu; proweniencja; oprawy; schemat metadanych; Biblioteka Cyfrowa Uniwersytetu Wrocławskiego; digitalizacja planowa; system dLibra; fotokatalog; inwentarz elektroniczny; elektroniczny katalog mikrofilmów