Nowoczesne technologie wykorzystywane w pracach Sekcji Opracowania Technicznego – teraźniejszość i przyszłość - Mirowska, Elżbieta (Biblioteka Uniwersytecka we Wrocławiu, 2015)
Niniejszy artykuł przedstawia zmiany jakie przyniosły nowe technologie, wdrożone w Sekcji Opracowania Technicznego w latach 2010-2015. Omówiono inwentarze Wydawnictw Zwartych (tradycyjne i komputerowe). Pokazano zalety wprowadzenia ewidencji komputerowej opracowanych książek. Zapoznano z przygotowaniem technicznym książki przeznaczonej do Wolnego Dostępu (WD). Przybliżono także wykorzystanie w przyszłości technologii RFID, jako ważnego procesu automatyzacji Biblioteki Uniwersyteckiej, w świetle jej przygotowań do udostępniania materiałów bibliotecznych w Wolnym Dostępie.
Keywords: nowe technologie; inwentarz tradycyjny; technologia RFID; Sekcja Opracowania Technicznego; Wolny Dostęp; inwentarz komputerowy