Baza danych Oddziału Gromadzenia Zbiorów – 10 lat doświadczeń - Dybała, Jarosław; Domino, Paweł (Biblioteka Uniwersytecka we Wrocławiu, 2015)
W artykule przedstawiono praktyczne zastosowanie bazy danych Oddziału Gromadzenia Zbiorów w perspektywie ponad 10 lat użytkowania. Opisano ważniejsze przydatne procesy na tle zmian zewnętrznych, które obserwujemy już od początku lat 90-tych XX wieku. Omówione zostały procesy rejestrowania, raportowania oraz przydatne funkcje użytkowe bazy Gromadzenia. Nakreślono tło towarzyszące zmianom procesu rejestracyjnego w Oddziale Gromadzenia Zbiorów Biblioteki Uniwersyteckiej we Wrocławiu. Przedstawiono zalety i perspektywy dalszych tego typu zmian, w odniesieniu do nowych form piśmiennictwa.
Keywords: Baza Gromadzenia Zbiorów; komputeryzacja; rejestracja nabytków; Oddział Gromadzenia Zbiorów