The Support of the Child and the Family Experiencing Spiritual Loneliness – as One of the Tasks of Family Assistants - Wasilewska-Ostrowska, Katarzyna (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Rodzina to najważniejsze środowisko wychowujące młode pokolenie, to tam młody człowiek zdobywa wiedzę o świecie i przygotowuje się do samodzielności. By jednak to osiągnąć, musi najpierw mieć zaspokojone wszystkie potrzeby psychiczne, miłości, szacunku, bezpieczeństwa, przynależności. Gdy tego zabraknie (a tak dzieje się w rodzinachdysfunkcjonalnych), dziecko pozostawione jest same sobie i rodzi się w nim poczucie samotności.
Keywords: samotność duchowa; wsparcie duchowe; dzieci; rodzina dysfunkcyjna; asystent rodziny