The Specifics of the Socialisation Process of the Children in the Family and Out-of-Family Care Institutions - Vasechko, Lubova (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Proces socjalizacji jest postrzegany jako jeden z najbardziej stabilnych i fundamentalnychskładników rozwoju osobowości. Jest blisko związany z wychowaniem i uznawany za jedną z najstarszych form zorganizowanej społecznej aktywności. Najbardziej pierwotnym środowiskiem, którego doświadcza dziecko, są relacje rodzinne. Wszystko, co obserwuje dziecko w rodzinie, jest znaczące. Oznacza to także relacje rodziców, ich złe nawyki czy możliwe nałogi, style rodzicielskie oraz zaspokajanie potrzeb dziecka. Wszystkie czynniki wspomniane powyżej mają wpływ na kształtowanie się moralności dziecka, jego osobowość i kształtuje jego postawy wobec siebie i innych.
Keywords: socjalizacja; dzieci; opieka pozarodzinna; opieka instytucjonalna; kuratorzy