Żony XIX-wiecznych zesłańców jako organizatorki życia rodzinnego na Syberii - Jędrychowska, Barbara (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
XIX-wieczne zesłania na Syberię należały do jednych z bardziej bolesnych doświadczeńPolaków tamtej epoki i wpisały się na stałe w polską historię. Za sprawą przede wszystkim literatury romantycznej, a potem także malarstwa, życie zauralskich wygnańców przez długi czas ukazywano jedynie w kontekście martyrologicznym. Dopiero polscy sybiracy, powracający po wielu latach do kraju, sami zaczęli zmieniać ten obraz. W publikowanych jeszcze w XIX wieku ich świadectwach (pamiętnikach, wspomnieniach, dziennikach, listach), znaleźć można interesujące opisy nie tylko codziennych zmagań z trudną rzeczywistością zsyłki, ale również funkcjonowania w wymiarze wspólnoty zesłańczej oraz rodzinnej.
Keywords: XIX wiek; zesłanie; Syberia; żony zesłańców