Contemporary Family as a Factor of Deviant Behaviour - Kraus, Blahoslav (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2013)
Rodzina uznawana jest za znaczący czynnik zachowań dewiacyjnych w wieloczynnikowejteorii poszukiwania ich przyczyn. Środowisko rodzinne kształtuje najważniejsze cechy osobowości, w tym dewiacje. Uległo ono radykalnym zmianom w ciągu ostatnich dwudziestu lat, co pozostawiło swoje piętno na wzroście występowania zaburzeń społecznych. Niniejszy artykuł wyjaśnia najważniejsze konteksty tego rozwoju.
Keywords: zaburzenia społeczne; rodzina; zachowania dewiacyjne; socjalizacja