Rola rodziny w samotnym życiu i twórczości współczesnego pisarza – Jana Rybowicza - Litwicka, Paulina (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2013)
Biograficzna oraz historyczno-literacka analiza prac współczesnego pisarza Jana Rybowicza wykazuje, że posiadanie własnej rodziny było niezrealizowanym marzeniem artysty, które miało wpływ na jego samoocenę i stanowiło szansę jego całkowitego spełnienia. Listy do Elżbiety ukazują problemy wrażliwego artysty w kontaktach z kobietami. Wybrane dzieła literackie zwracają uwagę na problemy samotnego mężczyzny tęskniącego za żoną i dziećmi, których nigdy nie miał. Proza autobiograficzna wskazuje na przemijający czas i trudną rzeczywistość, która sprawiła, że posiadanie rodziny nie było dla pisarza możliwe. Dzieła Jana Rybowicza ukazują człowieka rozdartego między swoimi życzeniami a rzeczywistością. Chęć posiadania własnej rodziny dała mu siłę, aby pisać, ale – z drugiej strony – sprawiła, że cierpiał.
Keywords: Jan Rybowicz; Lisia Góra; Stare Dobre Małżeństwo; relacje rodzinne; literatura polska; literatura współczesna; poezja współczesna