Udział organizacji społecznej na prawach strony w postępowaniu w sprawie wydania pozwolenia na budowę - Bursztynowicz, Michał (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
W niniejszym artykule analizie poddano kwestie związane z udziałem organizacji społecznych w postępowaniu w sprawie wydania decyzji o pozwoleniu na budowę. Co do zasady bowiem, zgodnie z art. 28 ust. 3 ustawy – Prawo budowlane, organizacje społeczne nie mogą brać udziału w postępowaniu w sprawie wydania decyzji o pozwoleniu na budowę. Zgodnie jednak z art. 28 ust. 4 ustawy – Prawo budowlane, w postępowaniu w sprawie wydania decyzji o pozwoleniu na budowę mogą brać udział organizacje ekologiczne, o ile jednak postępowanie to będzie postępowaniem wymagającym udziału społeczeństwa.
Keywords: udział społeczeństwa w postępowaniu w sprawie wydania decyzji o pozwoleniu na budowę; pozwolenie na budowę; organizacja ekologiczna; organizacja społeczna; środowisko