Posthumanizm we współczesnych modelach rodzin:zwierzęta jako członkowie rodziny? - Mamzer, Hanna (Oficyna Wydawnicza Arboretum, 2015)
Tekst jest poświęcony analizie trendu pojawiającego się we współczesnych rodzinach kręgu kultury zachodniej, wyrażającego się antropomorfizowaniem zwierząti traktowaniem ich jako członków rodzin, co szczególnie bywa doświadczane przezdzieci (choć nie tylko). Rozważam ten trend w kontekście myślenia posthumanistycznego,a jednocześnie stawiam sobie empiryczne badawcze pytanie – jaki jeststatus zwierząt w rodzinach – czy są one traktowane jako pełnoprawni członkowie rodzin. Zrealizowane jakościowe badanie empiryczne daje interesujące odpowiedzina pytania badawcze o to, jak dzieci traktują podmiotowość zwierząt.
Keywords: zwierzę jako podmiot