Strój muzułmanek we Francji a wpływ islamu - Kuriata, Agnieszka (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Celem niniejszego dzieła jest prezentacja osiągnięć młodych adeptów nauki, związanych z różnymi ośrodkami akademickimi, podejmujących problematykę styku religii, państwa i prawa. Publikacja obejmuje osiemaście artykułów podzielonych na trzy bloki tematyczne, recenzje książek oraz sprawozdania z konferencji naukowych
Keywords: islam; Francja; Polska; kobiety; muzułmanki; strój muzułmanki; regulacje prawne; hidżab; burka; chusta muzułmańska