Influence of memory on experienced pain during Virtual Reality analgesia - Czub, Marcin; Piskorz, Joanna; Misiewicz, Mateusz; Hodowaniec, Paweł; Mrula, Małgorzata; Urbańska, Katarzyna (psycholog) (Instytut Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Rzeczywistość wirtualna może być zastosowana jako efektywne narzędzie odwracania uwagi od bodźców bólowych. W przeprowadzonym badaniu testowano wpływ zaangażowania pamięci na poziom odczuwania bólu. Termiczna stymulacja zimnem została zastosowana jako bodziec bólowy. W eksperymencie wzięło udział 35 studentów Uniwersytetu Wrocławskiego. Osoby badane dwukrotnie (model grup zależnych) zostały zanurzone w wirtualne środowiska, które różniły się poziomem wykorzystywania procesów pamięciowych. Przeprowadzono również pomiar kontrolny, czyli miarę tolerancji bólu osób badanych bez zanurzenia w wirtualne środowisko. Poziom odczuwanego bólu mierzono na dwa sposoby: czas zanurzenia ręki w zimnej wodzie oraz ocena intensywności bólu na skali VAS. W obu warunkach eksperymentalnych osoby badane trzymały rękę w zimnej wodzie istotnie dłużej niż podczas pomiaru kontrolnego. Pomiędzy zastosowanymi środowiskami wirtualnymi nie wystąpiły jednak różnice w poziomie mierzonych wskaźników bólu, czyli poziom zaangażowania procesów pamięciowych nie wpłynął na efekt analgetyczny.
Keywords: procesy pamięciowe; dystrakcja uwagi; gry komputerowe; ból; wirtualna rzeczywistość; stymulacja termiczna