Personal resources and daily life fatigue in caregivers of persons with paraplegia - Woźniewicz, Agnieszka; Kalinowska, Joanna; Basińska, Małgorzata Anna; Pietrulewicz, Bogdan (Instytut Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Sprawowanie opieki nad osobą z paraplegią może przyczyniać się do zmęczenia jej opiekuna. Badaniem objęto 60 opiekunów osób z paraplegią, w tym 30 opiekunów osób przebywających w szpitalu i 30 opiekunów osób przebywających w domu. Do pomiaru indywidualnego poczucia koherencji zastosowano Kwestionariusz Orientacji Życiowej SOC-29, dyspozycyjnego optymizmu – Test Orientacji Życiowej LOT-R, prężności – Skalę Pomiaru Prężności SPP-25 i nasilenia zmęczenia życiem codziennym Kwestionariusz Zmęczenia Życiem Codziennym KZZC. W celu zebrania danych o opiekunach zastosowano ankietę osobową. Osoby z wyższym poziomem zasobów osobistych takich jak: poczucie koherencji, optymizm i prężność charakteryzują się mniejszym nasileniem zmęczenia życiem codziennym.
Keywords: zmęczenie życiem codziennym; paraplegia; zasoby osobiste; opiekun