Polish Managers’ Leadership Styles: Developing and Validating the Managerial Styles of a Leading Questionnaire - Babiak, Jolanta (Instytut Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Niniejszy artykuł przedstawia konstrukcję nowej metody do pomiaru stylów kierowania. W wyniku eksploracyjnej analizy czynnikowej (n =139) zidentyfikowano 6-czynnikowe rozwiązanie, które zostało zweryfikowane po przeprowadzeniu konfirmacyjnej analizy czynnikowej (n = 477). Ostateczna wersja skali obejmuje 51 pozycji zgrupowanych w 6 następujących wymiarach: strukturyzujący, autokratyczny, partycypacyjny, makiaweliczny, nagradzający, zdystansowany. Spójność wewnętrzna skal waha się od.61 do.79. Trafność wewnętrzna została wstępnie potwierdzona w wyniku analizy interkorelacji między sześcioma stylami kierowania. Trafność zewnętrzna została zweryfikowana przeprowadzając analizę korelacji między stylami kierowania a cechami osobowości pięcioczynnikowego modelu Costy i McCrae (1995).
Keywords: zachowania menedżerskie; style kierowania; analiza czynnikowa; konstrukcja kwestionariusza