Color studies in applied psychology and social sciences: An overview - Sorokowski, Piotr; Wrembel, Magdalena (Instytut Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Artykuł stanowi szczegółowy przegląd przeprowadzonych badań nad kolorem z perspektywy psychologii stosowanej i nauk społecznych. Omówione zostały główne wyniki badań dotyczących psychologii koloru z zakresu marketingu, biznesu, polityki i sportu jak i problemy związane z zastosowaniem testów kolorów w diagnozie psychologicznej. Ponadto analizie zostały poddane szczególnie interesujące studia nad synestezją z zakresu koloru będące na pograniczu psychologii kognitywnej i stosowanej jak i psycholingwistyki. Artykuł poglądowy kończy prezentacja najnowszych trendów w psychologii koloru oraz dyskusja dotycząca kierunków dalszych badań.
Keywords: sport; marketing; synestezja; diagnoza psychologiczna; barwa; kolor