Adolescent personalities and their self-acceptance within complete families, incomplete families and reconstructed families - Walęcka-Matyja, Katarzyna (Instytut Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
W niniejszej pracy skoncentrowałam się na przedstawieniu roli struktury rodziny w kształtowaniu się osobowości i samooceny adolescentów. Celem prezentowanych badań było określenie różnic w zakresie wymiarów osobowości i poziomu samooceny między grupami kobiet i mężczyzn z rodzin pełnych, monoparentalnych oraz zrekonstruowanych. Badaniami objęto 314 młodych osób z województwa łódzkiego. Zastosowano następujące metody badawcze: ankietę, Inwentarz Osobowości NEO-FFI P.T. Costy and R. McCrae’a w adaptacji B. Zawadzkiego, J. Strelaua, P. Szczepaniaka i M. Śliwińskej oraz Skalę Ustosunkowań Interpersonalnych (SUI) w adaptacji J. M. Stanika. W rezultacie przeprowadzonych analiz statystycznych okazało się, że wymiar osobowości różnicujący badane grupy stanowi cecha otwartości na doświadczenie. Istotne statystycznie różnice zaobserwowano także w zakresie samooceny badanych grup młodzieży.
Keywords: osobowość; akceptacja siebie; adolescencja; struktura rodziny